Pierniki – polski specjał smaku
W Polsce już w XII wieku wyrabiano ciasto z miodem. 200 lat później przyprawiono je ostrymi, wonnymi korzeniami: pieprzem, goździkami, imbirem i cynamonem. To były już prawdziwe pierniki. Pieczono je na szczególne uroczystości, także dla zdrowia. W XV wieku spopularyzowano produkcję piernika, a takie miasta jak Gdańsk, Toruń i Kraków zasłynęły z ich wybornego smaku. Ciasto zarabiano 20 lat wcześniej, aby długo leżakowało i przeszło aromatem.
Utrwalił się też piękny zwyczaj, gdy we dworze urodziła się dziewczynka, przed jej chrzcinami wyrabiano beczułkę ciasta piernikowego, z którego na weselne przyjęcie wypiekano wyborne pierniki. Goście wiwatowali na cześć nowożeńców, wznosząc triumfalne toasty miodem pitnym – narodowym polskim trunkiem.
W XVII i XVIII wieku pierniki zdobyły najwyższe uznanie. Pieczono nie tylko dla smaku i zdrowia, lecz także dla zabawy. Rzeźbiono w drewnianych formach najrozmaitsze sceny z życia. Przedstawiano m.in. królów, rycerzy i książęce karety, ale najważniejsze były serca – wyraz miłości, zalotów i uwielbienia. Pierniki, czasami prawdziwe dzieła sztuki były, również prezentami dla koronowanych głów. Często złocono je 24-karatowym złotem, nie tylko dla powagi prezentu, lecz także dla zdrowia.Pierniki utożsamiano z lepszym czasem.
Warsztaty piernikowe
Dla przybliżenia tej niezwykłej piernikowej tajemnicy Restauracja Pod Aniołami od wielu lat zaprasza naszych Gości na ,,naukę’’ przyrządzania średniowiecznych piernikowych delicji. Na stołach wyeksponowane są: lniane woreczki z mąką żytnią, razową i pszenną.
W słojach ,,pierne’’ korzenie: goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, korzeń imbiru, skórka pomarańczowa, orzechy i migdały. W butelkach spirytus, koniak, rum, a także beczułka miodu winnego do ciasta lub kieliszka dla dobrego humoru Gości. Ze szczególną, należytą uwagą prezentujemy płatki czystego 24-karatowego złota, które łagodzi ,,wszelkie wewnętrzne perturbacje’ i oczyszcza organizm’. Zdobienie pierników dukatowym złotem wyrażało zawsze najwyższy zachwyt i uznanie,
A zatem:
Koszt pokazu, degustacji i kieliszek winnego miodu z beczki 130zł/osoba
Dodatkowy koszt za obsługę 400,00 zł (dwóch kucharzy)
Warsztaty kulinarne organizowane są dla minimum 12 osób (od poniedziałku do piątku).
Pierogi przyrządzane w Polsce od wieków należą do najlepszych dań polskiej kuchni.
Były już znane w XIII wieku. W lasach zbierano leśne owoce i grzyby na farsz do pierogów. Z uwagi na smak i prostotę szybko znalazły uznanie także w mieszczańskim domach, klasztorach i karczmach. Potem wprowadzono je do szlacheckich dworów ceniąc ich różnorodność i smak.
Kucharzom przybywało fantazji i pierogi lepiono już nie tylko z owocami,
ale także z jarzynami, grzybami, mięsem i rybami w najróżniejszych kompozycjach. W XVII wieku zachwycili się nimi polscy ziemianie, potem dwór carski w Petersburgu.
Jako rarytas pierogi przyjęli francuscy smakosze w Paryżu. Trafiały na najelegantsze stoły w Europie. Pierogi to najbardziej popularne polskie danie, którego nigdy nie może brakować w święta Bożego Narodzenia.
Trzeba jedynie włożyć w nie odrobinę serca i fantazji, a będą smakowite i zachwycą wszystkich.
W 2003 roku Restauracja Pod Aniołami zorganizowała pierwszy Polski Festiwal Pierogów w Krakowie, który trwa do dziś. Ufundowała dwie corocznie przechodne nagrody dla nowych zwycięzców. Są to rzeźby Eugeniusza Zegadły: Król Kazimierz Wielki, założyciel murowanego Krakowa i św. Jacek z pierogami, patron smakoszy.
Warsztaty kulinarne dla Smakoszy, czyli nauka gotowania pierogów.
Restauracja Pod Aniołami została wielokrotnie wyróżniana za doskonałe pierogi.
Na wcześniejsze zamówienie organizujemy naukę lepienia pierogów
wraz z degustacją.
W ofercie :
Do degustacji podajemy (w filiżance) staropolski barszcz czerwony
lub żurek popularny od XVI wieku,
a dla ,,animuszu’’ czyli dodania większej odwagi i fantazji,
kieliszek musującego wina gruzińskiego.
Na zakończenie pokazu wręczamy ,,certyfikat ukończenia kursu lepienia pierogów’’,
oraz siedem przepisów na każdy dzień tygodnia, na najlepsze polskie pierogi.
Koszt pokazu i degustacji: 170zł/osoba
Dodatkowy koszt za obsługę 400,00 zł (dwóch kucharzy)
Warsztaty kulinarne organizowane są dla minimum 12 osób
w godzinach od 10.00 do 12.00 (od poniedziałku do piątku).