Warsztaty kulinarne – piernikowe i pierogowe





Pierniki – polski specjał smaku

W Polsce już w XII wieku wyrabiano ciasto z miodem. 200 lat później przyprawiono je ostrymi, wonnymi korzeniami: pieprzem, goździkami, imbirem i cynamonem. To były już prawdziwe pierniki. Pieczono je na szczególne uroczystości, także dla zdrowia. W XV wieku spopularyzowano produkcję piernika, a takie miasta jak Gdańsk, Toruń i Kraków zasłynęły z ich wybornego smaku. Ciasto zarabiano 20 lat wcześniej, aby długo leżakowało i przeszło aromatem.

Utrwalił się też piękny zwyczaj, gdy we dworze urodziła się dziewczynka, przed jej chrzcinami wyrabiano beczułkę ciasta piernikowego, z którego na weselne przyjęcie wypiekano wyborne pierniki. Goście wiwatowali na cześć nowożeńców, wznosząc triumfalne toasty miodem pitnym – narodowym polskim trunkiem.

W XVII i XVIII wieku pierniki zdobyły najwyższe uznanie. Pieczono nie tylko dla smaku i zdrowia, lecz także dla zabawy. Rzeźbiono w drewnianych formach najrozmaitsze sceny z życia. Przedstawiano m.in. królów, rycerzy i książęce karety, ale najważniejsze były serca – wyraz miłości, zalotów i uwielbienia. Pierniki, czasami prawdziwe dzieła sztuki były, również prezentami dla koronowanych głów. Często złocono je 24-karatowym złotem, nie tylko dla powagi prezentu, lecz także dla zdrowia.Pierniki utożsamiano z lepszym czasem. 

Warsztaty piernikowe

Dla przybliżenia tej niezwykłej piernikowej tajemnicy Restauracja Pod Aniołami od wielu lat zaprasza naszych Gości na ,,naukę’’ przyrządzania średniowiecznych piernikowych delicji. Na stołach wyeksponowane są: lniane woreczki z mąką żytnią, razową i pszenną.
W słojach ,,pierne’’ korzenie: goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, korzeń imbiru, skórka pomarańczowa, orzechy i migdały. W butelkach spirytus, koniak, rum, a także beczułka miodu winnego do ciasta lub kieliszka dla dobrego humoru Gości. Ze szczególną, należytą uwagą prezentujemy płatki czystego 24-karatowego złota, które łagodzi ,,wszelkie wewnętrzne perturbacje’ i oczyszcza organizm’. Zdobienie pierników dukatowym złotem wyrażało zawsze najwyższy zachwyt i uznanie,

A zatem:

  • do przygotowanego wcześniej piernikowego ciasta załączamy
  • tajemny staropolski przepis, zmodyfikowany w Restauracji Pod Aniołami
  • wraz z Gośćmi rozwałkujemy ciasto, lub wypełniamy drewniane formy
  • wykrawamy ręcznie nożem, lub z metalowych form kontury pierników
  • przyozdabiamy orzechami, daktylami, lub rodzynkami
  • wypiekamy w piecu
  • dekorujemy według cukierniczej sztuki, lub złocimy 24-karatowymi płatkami złota, jak nakazywała tradycja
  • zrobione pierniki przez naszych Gości pakujemy wraz z certyfikatem odbycia piernikowej ,,nauki’’ w Restauracji Pod Aniołami
  • pierniki przez wiele miesięcy (bez żadnych konserwantów!) są aromatyczne i pyszne w smaku – cud średniowiecznej tajemnicy. Zawieszone na choinkę podkreślają staropolską atmosferę świąt Bożego Narodzenia.

Koszt pokazu, degustacji i kieliszek winnego miodu z beczki 130zł/osoba
Dodatkowy koszt za obsługę 400,00 zł (dwóch kucharzy)

Warsztaty kulinarne organizowane są dla minimum 12 osób (od poniedziałku do piątku).


Pierogi przyrządzane w Polsce od wieków należą do najlepszych dań polskiej kuchni.

Były już znane w XIII wieku. W lasach zbierano leśne owoce i grzyby na farsz do pierogów. Z uwagi na smak i prostotę szybko znalazły uznanie także w mieszczańskim domach, klasztorach i karczmach. Potem wprowadzono je do szlacheckich dworów ceniąc ich różnorodność i smak.
Kucharzom przybywało fantazji i pierogi lepiono już nie tylko z owocami,
ale także z jarzynami, grzybami, mięsem i rybami w najróżniejszych kompozycjach. W XVII wieku zachwycili się nimi polscy ziemianie, potem dwór carski w Petersburgu.
Jako rarytas pierogi przyjęli francuscy smakosze w Paryżu. Trafiały na najelegantsze stoły w Europie. Pierogi to najbardziej popularne polskie danie, którego nigdy nie może brakować w święta Bożego Narodzenia.
Trzeba jedynie włożyć w nie odrobinę serca i fantazji, a będą smakowite i zachwycą wszystkich.

W 2003 roku Restauracja Pod Aniołami zorganizowała pierwszy Polski Festiwal Pierogów w Krakowie, który trwa do dziś. Ufundowała dwie corocznie przechodne nagrody dla nowych zwycięzców. Są to rzeźby Eugeniusza Zegadły: Król Kazimierz Wielki, założyciel murowanego Krakowa i św. Jacek z pierogami, patron smakoszy.

Warsztaty kulinarne dla Smakoszy, czyli nauka gotowania pierogów.

Restauracja Pod Aniołami została wielokrotnie wyróżniana za doskonałe pierogi. 
Na wcześniejsze zamówienie organizujemy naukę lepienia pierogów 
wraz z degustacją.

W ofercie :

  • pierogi z sezonowymi owocami
  • pierogi ,,ruskie’’ z serem i ziemniakami
  • pierogi z kapustą i grzybami
  • pierogi z mięsem

Do degustacji podajemy (w filiżance) staropolski barszcz czerwony 
lub żurek popularny od XVI wieku,
a dla ,,animuszu’’ czyli dodania większej odwagi i fantazji,
kieliszek musującego wina gruzińskiego.

Na zakończenie pokazu wręczamy ,,certyfikat ukończenia kursu lepienia pierogów’’,
oraz siedem przepisów na każdy dzień tygodnia, na najlepsze polskie pierogi. 

Koszt pokazu i degustacji: 170zł/osoba 
Dodatkowy koszt za obsługę 400,00 zł (dwóch kucharzy)

  Warsztaty kulinarne organizowane są dla minimum 12 osób 
w godzinach od 10.00 do 12.00 (od poniedziałku do piątku).

« Powrót

Strona wykorzystuje pliki cookies:
Pomagają nam one w lepszym dostosowaniu naszej witryny do Twoich potrzeb i preferencji. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies znajdują się w Polityce prywatności.